Avantouinti

Avantouimarit ovat uskoneet hyisellä kylvyllä olevan myönteisiä vaikutuksia terveyteensä. Arkikokemukset saavat tutkimustuloksia tuekseen. Kylmäkaraisun terveysvaikutuksia tutkinut dosentti Pirkko Huttunen toteaa, että talviuimarin virkistyminen ja piristyminen johtuu kylmän antamasta hormoniruiskeesta: stressihormonien eritys lisääntyy suurissa lämpötilavaihteluissa. Koska avantouinti parantaa verenkiertoa ja kudosten aineenvaihduntaa, se hidastaa solujen vanhenemista ja säilyttää esimerkiksi ihon kimmoisuutta. Huttusen tutkimuksen mukaan säännöllisesti uivien perusverenpaine laskee merkittävästi. Myönteiset vaikutukset kuitenkin häviävät, jos avantouinti lopetetaan.

Avantouinti sopii lähes kaikille, mutta sairauksista kärsivien tulee neuvotella lääkärin kanssa harrastuksen aloittamiseen liittyvistä riskeistä. Etenkin sydän- ja verenpaineoireet saattavat estää kylmästä kylvystä nauttimisen. Aloittelijan kannattaa viipyä avannossa aluksi vain muutamia sekunteja. Kauden aikana keho sopeutuu kylmään ja vähitellen nautintoa voi jatkaa pidempään. Ensimmäisillä kerroilla kylmä vesi voi aiheuttaa hengen salpautumista. Se on kuitenkin normaalia ja vaaratonta. Hengitysharjoitukset auttavat löytämään oikean tavan uintisuorituksen aloittamiseen.

Saunasta ei saa mennä suoraan avantoon, vaan kehon täytyy antaa ensin hieman viilentyä. Saunan ja avannon välinen lämpöero aiheuttaa sydämelle kovan rasituksen, verenpaineen vaihtelu saattaa aiheuttaa huimauksen tunnetta, mutta terveelle ihmiselle harrastuksesta ei ole haittaa enempää kuin hölkkäämisestä tai hiihtämisestäkään. Lihaksistoa on hyvä lämmitellä ennen avantoon menoa: sauvakävely ja hiihto ovat hyviä verryttelymuotoja. Saunomisen ja avannon jälkeen kannattaa pukeutua lämpimästi vilustumisen välttämiseksi. Avannossa ei ehdi vilustua; vika on usein pukeutumisessa, jos tuntee palelevansa uinnin jälkeen.

Kaikki avantouinnin vaikutukset ovat yksilöllisiä. Avannossa käyntien määrä, avannossa viipymisen kesto ja saunominen avannon yhteydessä ovat yksilöllisiä valintoja. Omaa kehoaan kannattaa kuunnella, jotta oppii tietämään mikä sopii itselle. Sairaana tai alkoholin vaikutuksen alaisena ei avantoon saa mennä.

Avantouimareiden harrastuspaikan perustaminen ei vaadi suuria investointeja eikä kalliita rakennuksia. Perusmuodossaan hyvä talviuintipaikka on lämmin pukusuoja ja avanto. Entisaikaan avannon aukipitäminen vaati työtä. Nykyisin sähköä käytetään avannon aukipidossa: erilaiset pumput ja virrankehittimet pitävät veden liikkeellä laiturin ympärillä ja estävät jäätymisen.

Paremmin varustetulla uintipaikalla on myös suihku, sauna ja lämpömatto, jonka avulla estetään laiturin liukkaus. Joissakin paikoissa on lämmitettävät avantotikkaat niin, että askelmat ja kaiteet pysyvät sulina.

Avantouimarin omat varusteet ovat uimapuku ja pyyhe. Mikäli avantopolulla ei ole lämpömattoa, uimari voi käyttää villasukkia eristämään jalkapohjansa kylmästä maasta. Uimareille on tarjolla myös erityiset neoprenistä valmistetut tossut, joiden pohja antaa suojan teräviä kiviä, liukastumista ja suolaa vastaan.

Avantouinti sopii lähes kaikille, mutta jos kärsit sairaudesta, neuvottele ensin lääkärin kanssa.

  • Lihaksistoa on hyvä lämmitellä ennen avantoon menoa.

  • Saunasta ei saa mennä suoraan avantoon, vaan kehon täytyy antaa ensin hieman viilentyä.

  • Avannossa kannattaa viipyä aluksi vain muutamia sekunteja.

  • Ensimmäisillä kerroilla kylmä vesi voi aiheuttaa normaalia ja vaaratonta hengityksen salpautumista, joka menee ohi.

  • Saunomisen ja avannon jälkeen kannattaa pukeutua lämpimästi vilustumisen välttämiseksi.

  • Avantoon ei saa mennä alkoholin vaikutuksen alaisena eikä sairaana.

  • Avannossa käyntien määrä, avannossa viipymisen kesto, sekä se käykö saunasta vai ilman ovat yksilöllisiä valintoja; omaa kehoaan kannattaa kuunnella, jotta oppii tietämään mikä sopii itselle.

  • Kaikki avantouinnin vaikutukset ovat yksilöllisiä.

  • Lapsikin voi olla innostunut avantouinnista. Jos se on hänelle mieluisaa, anna hänen kokeilla!

  • Avantouinti voi aiheuttaa riippuvuutta!

Lähde: http://www.suomenlatu.fi/